julio 13, 2024
Información del mundo sindical

Declaración de la Federación Sindical Mundial (FSM) en ocasió de les elecciones a director general de la OIT

El proper 28 de maig s’efectuaran eleccions a l’Organització Internacional del Treball (OIT), per elegir un nou director general que substituirà el xilè Juan Somavia.

La Federació Sindical Mundial (FSM) que representa 82 milions de treballadors i té organitzacions afiliades a 120 països considera que enlloc de referir-se a les característiques de cadascun dels candidats, els aspectes més importants a tenir en compte són els següents:

1. Si se li pregunta a milions de treballadors assalariats i als desocupats de les bases de cadascun dels països dels cinc continents la seva impressió de l’impacte de l’OIT als seus països i els beneficis per als treballadors, la resposta gairebé unànime és que no els serveix de res. En les últimes dècades s’han retallat els drets i conquestes fonamentals i els convenis de l’OIT són violats flagrantment. Què farà el nou director general de l’OIT per revertir aquesta situació?

2. Al Consell d’Administració de l’OIT hi són representats els governs i els empresaris que han imposat les polítiques neoliberals i plans de reajustament als seus respectius països, soscavant els drets dels treballadors i d’altres que violen les normes internacionals del treball (NIT), raó per la qual l’OIT no s’està projectant com a organisme en defensa dels treballadors Quina serà la posició del nou director general sobre aquests temes?

3. L’actual situació d’atzucac per als treballadors, requereix d’un director general exempt de la influència i pressió d’aquells governs i empresaris que soscaven les NIT i que actuen contra els valors de l’OIT. El nou director general estarà disposat assumir una actitud realment independent?

4. A l’actual estructura de l’OIT, als òrgans de decisió i al Consell d’Administració es percep el monopoli d’una sola tendència d’interessos de governs neoliberals, empresaris i de les cúpules d’una part de la representació dels treballadors. El nou director general estaria disposat a impulsar els canvis necessaris per trencar el monopoli i permetre la participació plural al Consell d’Administració de l’altre sector d’opinió del grup de treballadors amb representació proporcional?

5. La FSM considera que cal modificar l’estructura i reglaments de l’OIT per adequar-los a les condicions actuals per tal que sigui un organisme eficaç de garantia i respecte irrestricte dels convenis i drets fonamentals dels treballadors. El nou director general estarà disposat impulsar aquests canvis?

6. La ??? a nivell central i regional així com el nou director general han de respectar l’autonomia i lliure determinació dels sindicats. Respectar les decisions, els fonaments i el funcionament democràtic dels sindicats. Desafortunadament darrerament es violen aquests principis i la direcció i administració de l’OIT intervenen en els afers interns dels sindicats, tractant de donar suport d’uns sobre d’altres, impulsant-ne uns i culpant-ne d’altres injustament, etc. Aquest fenomen va en contra dels objectius fundacionals de l’OIT i la FSM els condemna i seguirà lluitant per la igualtat entre tots els sindicats, independentment de les diferències ideològiques, polítiques i sindicals.

7. Així com els pobles del planeta demanen la democratització de l’Organització de les Nacions Unides (ONU), els que conformem la FSM demanem la democratització de l’OIT. El nou director general estaria disposat a impulsar una veritable democratització de l’OIT?

8. La FSM considera que en les condicions de profunda crisi del sistema capitalista i l’augment de l’agressivitat imperialista, l’OIT hauria de donar suport a les lluites dels treballadors, els pensionistes, els aturats, els pobres i els immigrants; hauria de defensar els drets sindicals, les llibertats democràtiques i sindicals i les negociacions col.lectives lliures. Els reptes per l’OIT, els seus mandants i el seu nou director general són enormes.

9. La composició geogràfica representada pels directors generals que ha tingut l’OIT al llarg de la seva història, reflecteix que durant 78 anys, els 8 directors generals van ser de països capitalistes desenvolupats (2 d’EUA, Gran Bretanya i França) (1 de Bèlgica i Irlanda).El primer llatinoamericà, va ser el xilè Juan Somavia electe el 1999 fins a data d’avui.
La FSM i les organitzacions membres estan disposades a treballar amb l’OIT amb vista a aclarir les nostres preocupacions i qüestionaments a fi i efecte de materialitzar aquestes aspiracions, d’acord amb el Pacte d’Atenes, document central aprovat al XVI Congrés Sindical Mundial.

EL SECRETARIAT DE LA FSM

---
Comunica a tus bases y afiliados donde esten. Facebook e Instagram, Marketing sindical. www.monagrillo.net

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *